Nordisk SkovbadTM

Shinrin Yoku – Forest Bathing – Skovbad i øretTM NORDISK SKOVBAD


Fordybende afslapning i naturens helbredende omfavnelse.


Et guidet skovbad hjælper dig til at åbne dine sanser og aktivere kroppens eget ro-system.


Skovbad er stillevandringer med tøj og uden vand. Vi går på lette stier i skoven, sidder stille i skovbunden og bevæger os kun ganske langsomt. Det er aktiviteter, der hjælper til at få ro på kroppens reaktioner på stimuli fra omverdenen.


Skovbad har en sundhedsfremmende effekt (se kliniske studier). Japanske studier har vist skovbads positive effekter på kroppen.


Et skovbad guides altid af en Nordisk Skovbadsguide, og her hos Naturrefugium også af registreret naturterapeut. 

Skovbad som fritidsaktivitet


Gå til skovbad som du ville gå til yoga 


Skovbad er nemlig ikke kun en aktivitet for mennesker kraftigt påvirket af stress, og det er heller ikke terapiform. Nogle gange kan et skovbad dog virke terapeutisk og mærkes på kroppen som om forkrampede muskler giver slip i især mave og skuldre. 


Men det er lige så meget og måske allermest en fritidsaktivitet, som er stressforebyggende. Ligesom motion er sundt, er skovbadet godt for det mentale helbred. Det er Naturrefugiums vision at skabe et bedre mentalt helbred for mennekser og hjælpe naturen til en sundere tilstand. Vi mener nemlig at de to elementer hænger sammen.

 

Det har ikke noget at gøre med at bade i vand, med mindre det regner. Men det har noget at gøre med at befinde sig i naturen i alt slags vejr, på en måde, som vi har gjort oprindeligt. Altså, at vi bevæger os guidet af sanserne og på en måde, som resonerer godt med vores nervesystem og giver en behagelig fornemmelse i kroppen, ro i hovedet, en jordforbindelse, kreativitet, tilfredshed og godt humør. Og så sover man helt vildt godt og tungt bagefter. 

 

Skovbadet kan til dels sammenlignes med at "bushcrafte". Men man kan også sige, at skovbadet kan være en ekstra dimension til det at bushcrafte. 

 

Når alt er ordnet, og du har sørger for, at bålet er tændt, kan den stille tid ved bålet være en slags sitspot. Det er skønt at opleve et fællesskab i stilheden, sammen – kravfrit.


Skovbadet kan forveksles med terapi. Men det er ikke terapi. Det kan have en terapeutisk virkning i forhold til stress og udbrændthed, men det udbydes ikke som en terapi. I nogle sammenhæng omtales skovbadet som naturterapi. Men skovbadet lægger sig i virkeligheden rigtig fint op af det helt oprindelige friluftsliv, som vi har adopteret fra vores nordiske oprindelige folk. Dem, der kommer tættest på de aktiviteter, vi har lavet i post-istidslandskabet, som jæger, også her i Danmark. Som samerne, der lever i tæt kontakt med naturen, og måske den tætteste kontakt, du kan finde her i Norden i dag. 

 

Skovbadet betegnes ikke som en behandlingsform, selvom meget forskning har vist, at skovbadning – og det at komme ud i naturen – er afsindig godt for vores krop og sind. Vi bliver nulstillet, kan man sige, og oplever forening med naturen på naturens præmisser. 

 

Vi har også en dimension i skovbadningen, som handler om at bevæge sig ud på naturens præmisser. Man kan godt opfatte denne friluftsaktivitet som en bæredygtig måde at være i naturen på, som en menneskelig aktivitet, der tager hensyn til naturen.


REFERENCER

»Det oplevede jeg« 


»Fantastisk beroligende for mine nerveender, som godt kan blive lidt flossede i mit arbejde« – Psykolog.


»Skovbadning havde en beroligende effekt på mig, og jeg blev taget tilbage til min barndom, hvor jeg gik tur med min bedstemor i skoven« – Ung kvinde.


»Det har været skønt lige at komme ned i gear og en god måde at komme i kontakt med sig selv på« – Mand i 20'erne.


»Jeg synes det har været en fantastisk afslappende tur, hvor alle sanserne kommer i spil. Jeg har flere gange i løbet af turen i dag opnået en form for meditativ tilstand, hvor jeg har sluppet alle tanker og bekymringer fra hverdagen og nydt naturen og solens lune stråler« – Kvinde i 40'erne.


»I dag har jeg lært at lukke mit eget tankemylder ude og prøve at holde fokus og slappe af« – Ung kvinde.


»Spontan glæde, melankolsk, anden muskeltonus, blød i benene, mærke fødder og krop, optimisme« – Mand i 30'erne.

DIG OG NATUREN


Skovbadet skaber ro i kroppen, og du mærker og genopdager sider af dig selv, som fylder dig med glæde og velvære. Du kan tage afsted i en gruppe eller have dit helt eget skovbad, hvor du har indflydelse på, hvor vi går hen, og tiden vi er i naturen.


Hvis du har brug for ro i kroppen, for bedre søvn og færre bekymringstanker, så anbefaler vi at du prøver skovbadet. Hvis det er noget for dig, kan du melde dig til et forløb på 4-6 gange. Det har andre haft god effekt af, også stressramte. Men det er vigtigt for os, at du mærker roen bare en lille smule første gang, før du kommer med på et forløb.


Vi har skovbadsgæster, der er med hen over hele året og oplever årets gang og effeketen af årsrytmen på krop og sind. Det er en nydelse at følge de forandringer naturen gennemgår, og det er inspirerende at spejle sig i netop naturens gang. 


Du får det bedste udbytte ved at vælge et forløb på 4 x 2 timer. Herefter kan du vælge at fortsætte i forløb eller du kan drage ud på egen hånd eller på et "skovbad i øret" som kan bruges i din egen natur, fordi guidning foregår online. 


Ring på 26180633 eller skriv en mail for nærmere info. 

OPLEV 


  • Dybere og klarere intuition og afstemning af sanserne


  • Skoven, som du aldrig har oplevet den før


  • Reduceret blodtryk og forbedret immunsystem


  • Reduceret stress (nedsætter kortisol-niveau)


  • Bedre humør


  • Forbedret søvn og øget evne til at fokusere


  • Stimulering af "ro-systemet" (det parasympatiske nervesystem)


  • En sund fysiologisk balance (homeostasis) i det autonome nervesystem ved at stimulere vagus-nerven


Læs mere: "Why you should be forest bathing" – CNN Health