Nordisk Skovbadsguide Uddannelsen

NORDISK SKOVBADSGUIDE

UDDANNELSEN

-sanselig restitution i den danske natur

AFSLAPPENDE, FORDYBENDE & BEROLIGENDE 


“Landskabet gav mig blik for det særlige ved et nordisk skovbad. Stor oplevelse at være på Modul 1.

Det var rørende smukt og fredfyldt.

Gode rammer for faglig fordybelse og socialt samvær.

Under uddannelsen oplevede jeg at blive et med naturen og tiden”Studerende

- Nordisk Skovbadsguide uddannelsen

CERTIFICERET NORDISK SKOVBADSGUIDE


DANMARKS ÆLDSTE UDDANNELSE I SKOVBADNING (SHINRIN YOKU).

ET SANSELIGT NATURBAD I ALT SLAGS NATUR. MED FOKUS PÅ LÆRING BASERET PÅ EVIDENS OG EN STÆRK FAGLIGHED. 


Det Nordiske Skovbad kan lindre stress, give ro i kroppen, bedre søvn og indsigter, der hjælper deltageren til balance i livet og komme i godt humør.


Det er ikke bare en gåtur - Det er en guidning i at komme væk fra tankemylder, ned i kroppen og sanse naturen og sig selv. Skovbadet spreder glæde, ro og balance i kroppen og en skøn nærhed med naturen - en god ven som altid er der. 


Forestil dig en tid til ro. Tid til at sanse naturen. Lægge dig i græsset, på mosset eller midt i skovens blade. Dufte skoven og engen når det lige har regnet. Skue ud over landskabet, over havet og op i skyerne. Putte sig inde bag krattet og sidde op ad et stort smukt træ. Undersøge skovbunden med bare tæer, følge rådyrets sti, samle bær og svampe.


Undervisning midt ude i smuk natur i Nordisk Skovbad tilpasset vores nordiske landskab og kultur.


En livsforandrende læringsproces.

SKRIV DIG OP TIL NYHEDSBREVHar du brug for en tænkepause?


Skriv dig op til nyhedsbrev.

Få besked så snart vi åbner nye hold.

Få små tekster til nærvær i naturen og besked om retreats, skovbad i øret, og meget mere.

HUSK at se i din spambox og godkend den første mail fra os. 

Ved nyhedsbrevstilmelding accepteter du vores persondatapolitik.

KORT OM UDDANNELSEN


Uddannelsen er for stresscoaches, psykoterapeuter, psykologer, ergoterapeuter, pædagoger, turistguider, yogainstruktører, kunstner, naturvejledere, og forældre som ønsker at mestre guidningen af mennesker i alle aldre til glæde, ro, balance og nærvær med naturen.  Vi har alle brug for naturen, og hver en indgang til skovbadningen er berettiget og kan bruges forskelligt afhængigt af din baggrund.


Vi giver dig redskaber og retning til at mestre guidning i sanselige oplevelser af naturen og kropsøvelser som beroliger.


Skovbadet kan være en indledning til terapien fordi det løsner op og giver ro på kroppen, og åbner for adgangen til en dybere indsigt. Når vi slapper af i kroppen, og tankemylderet mindskes - så bliver der plads til kreativiteten.


Vi underviser 2 hold om året.  Forår og efterår. Uddannelsen strækker sig over 3 måneder, indeholder 3 moduler, en ugentlig rite i naturen og et netværk af andre Nordiske Skovbadsguider. Uddannelsen er den eneste af sin slags i Danmark. 


Alle moduler undervises i naturen og baseres på praksiserfaring, videnskabelige undersøgelser og teori. 


Du får indsigt i teorien bag Nordisk Skovbadning.  Du får tid til at fordybe dig i praksis og erfare hvordan skovbadet virker gennem din egen krop og din forbindelse til naturen - ved selv hele tiden at afprøve teorien i praksis.


Sidste år blev der udgivet 12 internationale videnskabelige artikler om effekten af skovbadning/Shinrin Yoku/ forestbathing. Naturens sundhedsfremmede effekter på stressparametre, på kortisol niveau, blodtryk, hjerterate og oplevet humør. Denne viden danner grundlaget for undervisningen. 


Uddannelsen baseres på 12 NaturRiterTM udviklet af NaturRefugium. 

 

Efterårshold 5


2022


Modul 1 22.-26. august


Modul 2  22.-25. september


Certificering 12. november


12 NaturRiterTM i dit eget naturområde

mellem hvert modul

svarende til 3t/uge


 BLIV NORDISK SKOVBADSGUIDE


Skovbad med fokus på krop, sind og mental sundhed.


Du får fænomenologisk udendørs undervisning i rammen for Nordisk Skovbads guidning


Viden om videnskaben bag effekterne af skovbadning.


Du lærer om rammer, landskaber, natur, planter og dyrenes særlige betydning for skovbadningen.


 På uddannelsen lærer du at tilrettelægge og guide et Nordisk Skovbad


Vær parat til at træde ind i en personligt givende uddannelse


INDHOLD


Modul 1  5 dages intensivt forløb fordybet i naturen.


Modul 2  4 dags skovbadsdesign


Modul 3  1 dag Certificering


Mellem modulerne 2x2 t skovbadning, 3 t supervision


Bonusmateriale 12 NaturRiterTM som du kan bruge i din egen skovbadsguidning (udviklet af Naturrefugium) 

SKOVBADSNEWS


Se vores skovbad i Politiken (læs). Lyt til skovbad hos DR P1's podcast serie "Naturen Kalder" med skovbadende forfatterinde Dy Plambeck (lyt). Skovbadet med naturterapeut Thuri Kledal som underviser på Skovbadsguideuddannelsen er med i sidste halvdel af Naturstyrelsens Naturkanon fra Suserup (lyt).


Flere tager på skovbad, som et enkelt digital detox, som en gentagende afstressende oplevelse og som en indledning til en terapisession. Både i Danmark, i norden og i resten af verden.


Derfor har jeg skabt uddannelsen til dig, der gerne vil guide skovbad til bedre fysisk og mental trivsel. Det er også til dig, der selv har lyst til at lære skovbadets dybde at kende.  BLIV NORDISK SKOVBADSGUIDE


Guid et skønt og afslappende skovbad som japanske studier viser er stressreducerende og sundhedsfremmende.

Lær om virkningen af det Nordiske Skovbad gennem kroppen og sanserne. Al undervisning foregår udendørs. Vi går i dybden med tilrettelæggelse af skovbadet og du øver dig i naturinvitationer. Du lærer om landskaber og planters betydning så du kan tilrettelægge den bedste rute til de mennesker du skal guide.


Uddannelsen er for naturterapeuter, psykologer, psykoterapeuter, kunstnere, turistguider, forældre, aktive indenfor klima og bæredygtighed og alle andre, der vil tage ansvar for sin egen og andres mentale sundhed ved at genskabe et bånd til naturen. For dig, der vil inddrage naturen i din hverdag, i dit kreative rum, din jobfunktion, din hjemmeundervisning, eller din terapi. 


Uddannelsen varer 3 måneder. En uddannelse som især giver dig indsigt og viden om skovbadets og naturens virkning og effekt. 


 DINE KOMPETENCER MED UDDANNELSEN


Uddannelsen gør dig istand til at invitere og guide deltagerer ud i naturen så de gennem krop, sanser og bevægelse i naturen komme i ro og fordybelse og oplever effekten af moder jords effekt på vores indre natur. 

 

Du får færdigheder i at tilrettelægge et Nordiske skovbadsforløb ud fra standarder baseret på internationale forskningsresultater om naturens sundhedsfremmende effekter, og du bliver fortrolig med de 3 æstetiske læresætninger og efterlever det etiske regelsæt for Nordisk Skovbadning.

 

Du kan videreformidle natursamhørighed, roskabende krops- og sanseoplevelser og en gensidig respekt for naturen. Som guide skaber du invitationer ind i naturens rytme i os og omkring os. 

 

Efter uddannelsen er du aldrig i tvivl om at du er en del af naturen. Og som et stort plus ved uddannelsen vil du for altid have redskaber med dig i livet til selv, i naturen, at klare udfordrende situationer.


Du bliver en del af sammenslutningen af Nordiske Skovbadsguider.

FOKUS


Uddannelsen, øger din tilknytning til naturen. Du vil undervejs få glæde af naturens effekter på egen krop og psyke. Som certificeret ”Nordisk Skovbadsguide” forpligter du dig også til et personligt udviklingsforløb. Under hele forløbet vil du løbende få opgaver i naturen, og forventes at øve dig på din guidning.
UNDERVISNING OG OPTAGELSE


Undervisning foregår 95% af tiden i naturen. Du er selv en del af undervisningen, midt i naturen, hvor du på egen krop erfarer hvad det vil sige at skovbade, alt i mens du optager læring. Undervisningen har et højt kvalificeret og fagligt niveau med fokus på den enkelte deltagers kompetencer, indre natur, naturkendskab, potentiale, og evner.


Uddannelsen er baseret på det japanske Shinrin Yoku. Undervisningsmateriale er unikt med elementer fra ”Forest therapy”, ecopsykologien, naturterapien (naturassisteret terapi), neurobiologi, økologi, plantekendskab, naturæstetik og naturfilosofi. Skovbadet kan have en naturassisteret terapeutisk effekt på den enkelt menneske, men en skovbadsguide er ikke uddannet terapeut ved Skovbadsguide uddannelsen alene. Uddannelsen strækker sig over godt 3 måneder.


Efter ca 15 min. samtale, afstemmer vi sammen om uddannelsen er noget for dig. Efter godkendelse og indbetaling af uddannelsesgebyr er du optaget på uddannelsen. Første del på uddannelsen er en minimum 2 timers skovbadning.  Du vil efter tilmelding blive kontaktet på mail hvor denne del aftales individuelt. Undervejs er der støtte og supervision på Zoom. 

DE PRAKTISKE OPLYSNINGER


Ansøg her

Når du har ansøgt, er din plads sikret, når du er godkendt til uddannelsen og har indsendt betaling.  Du vil modtage en mail efter tilmelding, omkring dato for samtalen. Hvis du har spørgsmål før din tilmelding, så er du altid hjertelig velkommen til at ringe/sms (mobil 26180633) eller skrive en email til info@naturrefugium.dk. Optagelsen sker ved en kort personlig samtale, som er gratis. Det forventes, at du på uddannelsen engagerer dig personligt og fagligt, på moduler og ved træning mellem modulerne. Du har ansvar for egen læring.


 


Sted 

og Transport
Modulerne afholdes på Røsnæs/Odsherred/Sorø (med mulighed for ændringer). Før uddannelses-start udsendes deltagerliste så det er muligt at arrangere samkørsel.


Overnatning 

Alle moduler foregår udendørs. Du sover i eget udstyr i shelters, eller i eget medbragt telt eller hængekøje. Naturrefugium står for booking af shelter. Shelters er booket dagen før så du kan ankomme i god tid. 


UNDERVISEREThuri Kledal

Reg.Naturterapeut, BodyMovementterapeut, Coach, Biolog og PhD. & Vandringer med mentor i skovene på Yakushima i Japan. Taking therapy outside hos Martin Jordan i England, Certificate in Ecopsychology i USA, arrangere Forest Bathing and Forest Therapy forløb i USA, underviser i naturterapi, naturbaseret stresscoaching og er uddannelsesleder i Naturrefugium i Danmark.


Ann Berit Frostholm

Uddannet cand.techn.soc, i projektledelse og i "Natur, krop og psyke". Har indgående kendskab til Danmarks Natur og planteriget qua sine mange år som ansat i Danmarks Naturfredningsforening. Driver til daglig virksomheden Nature Works og arbejder med projekter i "Vild med Vilje".

Thomas Schroll

Vejleder i friluftsliv og skolelærer for unge med særlige behov. Thomas har balanceret sten i 6 år. Besøger strande med sten i alle tænkelige former, sonderer området og finder det rette sted til stenbalance. Samler sten, håndterer og undersøger dem, helt langsomt og sansende. Når min balancerende stenskulptur har fundet perfekt balance, afløses koncentrationen af en stor fysisk og mental lettelse, hvor jeg igen vil sanse naturen omkring mig med en skøn ro i krop og sjæl.

JA - jeg skal med

"Nordisk SkovbadsguideTM

Uddannelse


PRIS


DU FÅR


 • Uforpligtende indledende 15 min samtale (gratis)
 • 4 timers skovbadning (tag et indledende skovbad på 2 timer, se det an vi refundere prisen på skovbadet)
 • 2 undervisningsmoduler af 3 og 5 dages varighed
 • Undervisning udendørs i naturskønne landskaber
 • 3 måneder med ugentlige træning i at guide 
 • Kompendium med hele hemmeligheden og rammen for den afstressende skovbadsguidning.
 • Videnskabelig litteratur
 • 12 skovbadsriter særligt udviklet til skovbadsguidning til evigt eje.
 • Supervision
 • Certificering
 • Netværk med andre Nordiske Skovbadsguider
 • optil 15 deltagere pr hold (mulighed for at komme på ventelisten) 
 • Mulighed for at betale det fulde beløb på en gang eller i rater. 
 • Du er sikret en plads når din første betaling er registreret.3 mdrs undervisning for 22.700 DKK 

(mulighed for betaling i 4 rater af 5.675 DKK)


*Uddannelsesafgiften er inkl moms for private betalere, og uden moms for virksomheder. Prisen inkludere et tilmeldings- og administrationsgebyr på 1.000. kr.


 
Du skal også påregne ekstra udgifter til 2-3 bøger, alternativt kan flere af bøgeren lånes på biblioteket.

Deltagelse altid på eget ansvar. Skulle du få brug for at afmelding skal det ske skriftligt til info@Naturrefugium.dk. Ved afmelding 50 hverdage før start opkræves 50% af uddannelsesafgiften. Senere end 50 hverdage før uddannelsens startdato opkræves hele kursusafgiften. 


Ved lovbestemte forsamlingsforbud udendørs udsættes uddannelsesopstart til en senere dato.
 Skulle du blive syg optil modulet vil du kunne tage orlov og få mulighed for at deltage på næste hold. 

FAQ - SPØRGSMÅLHer er nogle af de mest almindelige spørgsmål til uddannelsen:


”Hvor omfattende er modulerne?”

På det første modul hvor vi er afsted 4-5 dage i naturen, er der også plads til også at være sig selv. 

Undervisningen starter mellem 9 og 10 og der er en god lang frokostpause. Vi slutter ved 17-tiden. Senere på aftenen er der stille aftennydning i 30 min når solen går ned. Alt i alt en god blanding af undervisning, ro og social og alene tid.


"Hvordan forbereder jeg mig til undervisning i naturen i mere end en dag - med alt det praktiske?”

Et stykke tid inden første modul får du en pakkeliste. Man behøver ikke det fancy grej. Måske låner du et telt her i starten. Det vigtigste er at du kan holde varmen og er tør nat og dag.

Hvis det regner sidder vi i shelter eller under en tarp. Dog også ude, hvor vi finder ud af at det også er muligt at undervise og skovbade i regn. Et godt regnslag er værdifuldt.

Det er en god ide at være sammen om madlavningen så alle tager lidt med. Det plejer at virke godt.


”Litteratur?”

Vi anbefaler litteratur til dig. Både bøger og videnskabelig artikler på engelsk. Bøgerne skal læses, mens artiklerne er tænkt til de studerende som vil gå i dybden og på et videnskabeligt plan forklare effekter og test af skovbadning.


"Jeg er psykolog/terapeut, hvordan kan skovbadet supplere min terapi?

Når du inviterer dine klienter med ud i naturen er det af afgørende betydning at du er groundet. Grouning er en essentiel del af skovbadningen. Ved at guide klienten væk fra tankeprocesser over til at opfatte verden gennem kroppen og sanserne får klient en pause fra tankemylder og får adgang til indsigter og et metaperspektiv på egne udfordringer. Du vil I mange tilfælde opleve en åbning ind i problemstillnger og udfordringer, hvor alt står i et klarer lys og derved bliver nemmere at rumme og kigge på i terapien.

Så det kan varmt anbefales til dig der gerne vil inddrage naturen i din terapi.


"Hvor mange timer skal jeg sætte af om ugen"

For at blive certificeret skal du udføre en opgave hver uge i 12 uger. Som dokumentation skal du tage billeder, skrive en lille tekst, tegne en process, eller skrive et par noter om dine indsigter. Du skal regne med at bruge 3 timer om ugen på opgaverne. Den afleveres på mail eller dropbox. Opgaverne er designet så du kan bruge dem til din egen skovbadsguidning, når du er uddannet.


"Kan jeg deltage selvom jeg ikke har tænkt mig at guide bagefter?"

Du kan godt være med, og få en vigtig og vedblivende oplevelse selvom du ikke guider bagefter. En af de vigtigste grunde til jeg underivser i skovbadning er for at sprede viden om og erfaring med naturens helende effekter på os mennekser og samtidig at hele naturen. Så hvis det er det budskab du videre giver bagefter, så er du mere end velkommen. 


"Hvorfor skovbade når jeg selv kan gå ud i skoven?"

Der er stor forskel på vores måde at forholde os til naturen omkring os og den inden i os når vi går en tur som vi plejer i forhold til at skovbade.

Det kommer du til at erfare allerede efter din første skovbadning.


"Hvad er forskellen på mindfulness og skovbad?"

De er begge udsprunget af den budistiske tankegang. Der bruges nogen af de samme teknikker til åndedrættet og nærvær. MEN skovbadet er langt mere spontant og i flow med naturen som den er lige her og nu. Mens mindfulness følger en helt bestemt metode, så er det kun tiden og et oplæg til en rute der er struktureret på et skovbad. Derudover består  skovbadet af naturinvitationer, som guiden lader sig inspirere til i naturen.

NORDISK SKOVBAD - JAPANSK SHINRIN YOKU

Vandringer og fouragering i naturen har fra menneskets tidligste oprindelse været en afgørende del af tilværelsen fordi den var nødvendig for overlevelsen. Vores afhængighed, adfærd og udvikling hænger uløseligt sammen med naturen.


Vores gener er udviklet i samhørighed med naturen. Mennesket er en del af en større sammenhæng. Som alle andre arter bliver vi påvirket af vores omgivelser og at kunne justere og passe ind til vores omgivelser. Det har gennem årtusinder været en nødvendighed for at kunne skaffe føde og overleve. Vi har indgået i samarbejder med andre arter og forstået at organiserer os for at være effektive i at samle føde og holde varmen. De evner har vi stadigvæk.


Men menneskets afhængighed af naturen syntes ikke længere at være en absolut nødvendighed for overlevelse. Eller er den? En nyere videnskab ”Terrapsykologi”, der har fået fodfæste i USA undersøger menneskets ubeviste påvirkning af omgivelserne og betydningen af omgivelsernes tilstand på os som mennesker og særligt vores mentale tilstand.

 SKOVBAD 2
juni 20 04
2-6
ild
2-4
P1110809
Skærmbillede 2017-12-28 kl. 10.28.26
Skærmbillede 2018-01-03 kl. 18.07.01
2-9
Skærmbillede 2018-01-03 kl. 18.06.50
Skærmbillede 2017-12-28 kl. 10.27.44
anemoner