Bliv certificeret

Nordisk

Skovbads

Guide


Er det nu du skal sige ja til at være med på uddannelsen og mærke hvordan naturen skaber transformation fra en tilstand af stress og manglende overblik til 


- et styrket indre

- en dyb naturforbundethed

- en særlig stille ro i kroppen

- en selvvalgt pause fra tankerne


Så er du kommet til den rette uddannelse. Ud over at mærke hvordan uddannelsen giver dig ceritifcat på at kunne guide andre til ro og afhjælpe 

tankemylder, stress og udbrændthed - JA, så vil du opleve processen hentil til at blive Nordisk Skovbadsguide, som en forandring af dig, dine valg og den måde du er i naturen på. Kig ind i de fortællinger alle de skønne skovbadsguider, der allerede har været afsted beskriver i testimonials. 

 BLIV NORDISK SKOVBADSGUIDE


Skovbad med fokus på krop, sind og mental sundhed.

Du får fænomenologisk udendørs undervisning i rammen for Nordisk Skovbads guidning

Viden om videnskaben bag effekterne af skovbadning.

Du lærer om rammer, landskaber, natur, planter og dyrenes særlige betydning for skovbadningen.

På uddannelsen lærer du at tilrettelægge og guide et Nordisk Skovbad

Vær parat til at træde ind i en personligt givende uddannelse


 HØR STUDERENDE FORTÆLLE 


“Landskabet gav mig blik for det særlige ved et nordisk skovbad. Stor oplevelse at være på uddannelsen.

Det var rørende smukt og fredfyldt.

Gode rammer for faglig fordybelse og socialt samvær.

Under uddannelsen oplevede jeg at blive et med naturen og tiden”Studerende

- Nordisk Skovbadsguide uddannelsen


 NÆSTE HOLD 

FORÅR 2023


Modul 1 26.-30. april 2023


Modul 2  1.-4. juni 2023


Certificering 5. august 2023


12 NaturRiterTM i dit eget naturområde

mellem hvert modul

svarende til 3t/ugeSKRIV DIG OP TIL NYHEDSBREV
Få besked så snart vi åbner nye hold.

Få små tekster til nærvær i naturen og besked om retreats, skovbad i øret, og meget mere.

HUSK at se i din spambox og godkend den første mail fra os. 


UNDERVISEREThuri Kledal

Reg.Naturterapeut, BodyMovementterapeut, Coach, Biolog og PhD. & Vandringer med mentor i skovene på Yakushima i Japan. Taking therapy outside hos Martin Jordan i England, Certificate in Ecopsychology i USA, arrangerer Forest Bathing and Forest Therapy forløb i USA, underviser i naturterapi, naturbaseret stresscoaching og er uddannelsesleder i Naturrefugium i Danmark.

Sidder i advisory board for Trybe Ecotherapy i USA. 

Ann Berit Frostholm

Uddannet cand.techn.soc, i projektledelse og i "Natur, krop og psyke". Har indgående kendskab til Danmarks Natur og planteriget qua sine mange år som ansat i Danmarks Naturfredningsforening. Driver til daglig virksomheden Nature Works og arbejder med projekter i "Vild med Vilje".

Thomas Schroll

Vejleder i friluftsliv og skolelærer for unge med særlige behov. Thomas har balanceret sten i 10 år. Besøger strande med sten i alle tænkelige former, sonderer området og finder det rette sted til stenbalance. Samler sten, håndterer og undersøger dem, helt langsomt og sansende. Når min balancerende stenskulptur har fundet perfekt balance, afløses koncentrationen af en stor fysisk og mental lettelse, hvor jeg igen vil sanse naturen omkring mig med en skøn ro i krop og sjæl. Kendt fra DR, Go'Morgen Danmark, Lorry mm.

Mikkel Steenberg Vedel

Mikkel, Nordisk Skovbadsguide™,  & kultur-/filosofiformidler. Underviser her på denne uddannelse, samt på den Naturfilosofiske dannelsesrejse hos Nordisk Naturakademi Naturrefugium. Mikkel er filosofinørd og friluftslivsentusiast. Bogorm og bushcrafter. Kulturradikal klassicist og klimatosse. Mikkel er lidt af hvert, og brænder for at udforske kulturen om og i naturen og vice versa. Mikkel har studeret oldtidskundskab og filosofi på Syddansk Universitet i Odense.  Mikkel er freelancejournalist hos friluftsmagasinet.dk, hvor han i ny og næ skriver artikler omhandlende friluftslivsaktiviteter og –udstyr.
I foråret 2021 blev Mikkel Nordisk Skovbadsguide™ og har siden certificeret sig inden for Nature/Body/mind/community NBMC.  Mikkel kombinerer dette med praktisk filosofi. 

KORT OM UDDANNELSEN


Uddannelsen er for dig der ønsker redskaber til at hjælpe andre og dig selv til overskud, bedre humør, bedre søvn, mindre stress, og måske som Japanske studier viser måske enda reducere angst og depression.


Måske er du terapeut, stresscoach, psykoterapeut, psykologer, ergoterapeuter, pædagoger, turistguider, yogainstruktører, kunstner, naturvejleder, eller forælder, som ønsker at mestre guidningen af mennesker i alle aldre til glæde, ro, balance og nærvær med naturen.  Vi har alle brug for naturen, og uddannelsen kan du bruge forskelligt afhængigt af din baggrund.


Flere terapeuter, pædagoer, designere og privatpersoner har allerede uddannet sig og flere har fået uddannelsen betalt af deres arbejdsplads (Bla. Købehavns Kommune, Ringsted Kommune, Askov Fonden)


Vi giver dig redskaber og retning til at mestre guidning i sanselige beroligende oplevelser af naturen.


Skovbadet kan være en indledning til terapien fordi det løsner op og giver ro på kroppen, og åbner for adgangen til en dybere indsigt. Når vi slapper af i kroppen, og tankemylderet mindskes - så bliver der plads til kreativiteten.


Skovbadet er ikke kun for voksne. Børn er født sovbadende. Voksne skal bare lærer hvordan vi give plads til børnenes fordybelse. 


Vi underviser 2 hold om året.  Forår og efterår. Uddannelsen strækker sig over 3 måneder, indeholder 3 moduler, en ugentlig rite i naturen hvor du virkelig for lov til at fordybe dig.


Vi tilbyder et netværk af andre Nordiske Skovbadsguider, plus en forening for certificerede skovbadsguider og uddannelsen er den eneste af sin slags i Danmark. 


Alle moduler undervises i naturen og baseres på praksiserfaring, videnskabelige undersøgelser og videnskabelig teori, der dokumentere effekten af skovbadning. 


Du får indsigt i teorien bag Nordisk Skovbadning.  Du får tid til at fordybe dig i praksis og erfare hvordan skovbadet virker gennem din egen krop og din forbindelse til naturen - ved selv hele tiden at afprøve teorien i praksis.


Der er udgivet mere end 12 internationale videnskabelige artikler om effekten af skovbadning/Shinrin Yoku/ forestbathing. Naturens sundhedsfremmede effekter på stressparametre, på kortisol niveau, blodtryk, hjerterate og oplevet humør. Denne viden danner grundlaget for undervisningen. 


Uddannelsen baseres på 12 NaturRiterTM udviklet af NaturRefugium. 

INDHOLD


Modul 1  5 dages intensivt forløb fordybet i naturen.


Modul 2  4 dags skovbadsdesign


Modul 3  1 dag Certificering


Mellem modulerne 2x2 t skovbadning, 3 t supervision


Bonusmateriale 12 NaturRiterTM som du kan bruge i din egen skovbadsguidning (udviklet af Naturrefugium) 


Giver adgang til medlemskab af

"FORENINGEN FOR NORDISKE SKOVBADSGUIDER"SKOVBADSNEWS


Se vores skovbad i Politiken (læs). Lyt til skovbad hos DR P1's podcast serie "Naturen Kalder" med skovbadende forfatterinde Dy Plambeck (lyt). Skovbadet med naturterapeut Thuri Kledal som underviser på Skovbadsguideuddannelsen er med i sidste halvdel af Naturstyrelsens Naturkanon fra Suserup (lyt).


Flere tager på skovbad, som et enkelt digital detox, som en gentagende afstressende oplevelse og som en indledning til en terapisession. Både i Danmark, i norden og i resten af verden.


Derfor har jeg skabt uddannelsen til dig, der gerne vil guide skovbad til bedre fysisk og mental trivsel. Det er også til dig, der selv har lyst til at lære skovbadets dybde at kende.  BLIV NORDISK SKOVBADSGUIDE


Guid et skønt og afslappende skovbad som japanske studier viser er stressreducerende og sundhedsfremmende.

Lær om virkningen af det Nordiske Skovbad gennem kroppen og sanserne. Al undervisning foregår udendørs. Vi går i dybden med tilrettelæggelse af skovbadet og du øver dig i naturinvitationer. Du lærer om landskaber og planters betydning så du kan tilrettelægge den bedste rute til de mennesker du skal guide.


Uddannelsen er for naturterapeuter, psykologer, psykoterapeuter, kunstnere, turistguider, forældre, aktive indenfor klima og bæredygtighed og alle andre, der vil tage ansvar for sin egen og andres mentale sundhed ved at genskabe et bånd til naturen. For dig, der vil inddrage naturen i din hverdag, i dit kreative rum, din jobfunktion, din hjemmeundervisning, eller din terapi. 


Uddannelsen varer 3 måneder. En uddannelse som især giver dig indsigt og viden om skovbadets og naturens virkning og effekt. 


 DINE KOMPETENCER MED UDDANNELSEN


Uddannelsen gør dig istand til at invitere og guide deltagerer ud i naturen så de gennem krop, sanser og bevægelse i naturen komme i ro og fordybelse og oplever effekten af moder jords effekt på vores indre natur. 

 

Du får færdigheder i at tilrettelægge et Nordiske skovbadsforløb ud fra standarder baseret på internationale forskningsresultater om naturens sundhedsfremmende effekter, og du bliver fortrolig med de 3 æstetiske læresætninger og efterlever det etiske regelsæt for Nordisk Skovbadning.

 

Du kan videreformidle natursamhørighed, roskabende krops- og sanseoplevelser og en gensidig respekt for naturen. Som guide skaber du invitationer ind i naturens rytme i os og omkring os. 

 

Efter uddannelsen er du aldrig i tvivl om at du er en del af naturen. Og som et stort plus ved uddannelsen vil du for altid have redskaber med dig i livet til selv, i naturen, at klare udfordrende situationer.


Du bliver en del af sammenslutningen af Nordiske Skovbadsguider.

FOKUS


Uddannelsen, øger din tilknytning til naturen. Du vil undervejs få glæde af naturens effekter på egen krop og psyke. Som certificeret ”Nordisk Skovbadsguide” forpligter du dig også til et personligt udviklingsforløb. Under hele forløbet vil du løbende få opgaver i naturen, og forventes at øve dig på din guidning.
UNDERVISNING OG OPTAGELSE


Undervisning foregår 95% af tiden i naturen. Du er selv en del af undervisningen, midt i naturen, hvor du på egen krop erfarer hvad det vil sige at skovbade, alt i mens du optager læring. Undervisningen har et højt kvalificeret og fagligt niveau med fokus på den enkelte deltagers kompetencer, indre natur, naturkendskab, potentiale, og evner.


Uddannelsen er baseret på det japanske Shinrin Yoku. Undervisningsmateriale er unikt med elementer fra ”Forest therapy”, ecopsykologien, naturterapien (naturassisteret terapi), neurobiologi, økologi, plantekendskab, naturæstetik og naturfilosofi. Skovbadet kan have en naturassisteret terapeutisk effekt på den enkelt menneske, mens en skovbadsguide ikke er uddannet terapeut MEN GUIDE ved Skovbadsguide uddannelsen alene. Uddannelsen strækker sig over godt 3 måneder.


Efter indbetaling af uddannelsesgebyr er du optaget på uddannelsen. Der er begrænsede pladser og tilmeldingen sker på separat side. Første del på uddannelsen er en minimum 2 timers skovbadning.  Du vil efter tilmelding blive kontaktet på mail hvor denne del aftales individuelt. Undervejs er der støtte og supervision på Zoom. 

DE PRAKTISKE OPLYSNINGER
 

Sted 

og Transport
Modulerne afholdes på Røsnæs/Odsherred/Sorø (med mulighed for ændringer). Før uddannelses-start udsendes deltagerliste så det er muligt at arrangere samkørsel.


Overnatning 

Alle moduler foregår udendørs. Du sover i eget udstyr i shelters, eller i eget medbragt telt eller hængekøje. Naturrefugium står for booking af shelter. Shelters er booket dagen før så du har mulighed for at ankomme i god tid. 


PRIS


DU FÅR


 • 4 timers skovbadning (tag et indledende skovbad på 2 timer, se det an vi refundere prisen på skovbadet)
 • 2 undervisningsmoduler af 5 og 4 dages varighed
 • Undervisning udendørs i naturskønne landskaber
 • 3 måneder med ugentlige træning i at guide (i eget tempo og tid)
 • Kompendium med hele hemmeligheden og rammen for den afstressende skovbadsguidning.
 • Videnskabelig litteratur
 • 12 skovbadsriter særligt udviklet til skovbadsguidning til evigt eje.
 • Supervision
 • Certificering
 • Netværk med andre Nordiske Skovbadsguider
 • optil 20 deltagere pr hold (mulighed for at komme på ventelisten) 
 • Mulighed for at betale det fulde beløb på en gang eller i rater. 
 • Du er sikret en plads når din første betaling er registreret.3 mdrs undervisning for

22.700 DKK 

(mulighed for betaling i 4 rater af 5.675 DKK

eller

10 rater af 2.270 DKK ved tilmelding minimum 7 måneder før start)*Uddannelsesafgiften er inkl moms for private betalere, og uden moms for virksomheder. Prisen inkludere et tilmeldings- og administrationsgebyr på 1.000. kr.


 
Du skal også påregne ekstra udgifter til 2-3 bøger, alternativt kan flere af bøgeren lånes på biblioteket.

Deltagelse altid på eget ansvar. Skulle du få brug for at afmelding skal det ske skriftligt til info@Naturrefugium.dk. Ved afmelding 50 hverdage før start opkræves 50% af uddannelsesafgiften. Senere end 50 hverdage før uddannelsens startdato opkræves hele kursusafgiften. 


Ved lovbestemte forsamlingsforbud udendørs udsættes uddannelsesopstart til en senere dato.
 Skulle du blive syg optil modulet vil du kunne tage orlov og få mulighed for at deltage på næste hold. 

FAQ - SPØRGSMÅLHer er nogle af de mest almindelige spørgsmål til uddannelsen:


”Hvor omfattende er modulerne?”

På det første modul hvor vi er afsted 4-5 dage i naturen, er der også plads til også at være sig selv. 

Undervisningen starter mellem 9 og 10 og der er en god lang frokostpause. Vi slutter ved 17-tiden. Senere på aftenen er der stille aftennydning i 30 min når solen går ned. Alt i alt en god blanding af undervisning, ro og social og alene tid.


"Hvordan forbereder jeg mig til undervisning i naturen i mere end en dag - med alt det praktiske?”

Et stykke tid inden første modul får du en pakkeliste. Man behøver ikke det fancy grej. Måske låner du et telt her i starten. Det vigtigste er at du kan holde varmen og er tør nat og dag.

Hvis det regner sidder vi i shelter eller under en tarp. Dog også ude, hvor vi finder ud af at det også er muligt at undervise og skovbade i regn. Et godt regnslag er værdifuldt.

Det er en god ide at være sammen om madlavningen så alle tager lidt med. Det plejer at virke godt.


”Litteratur?”

Vi anbefaler litteratur til dig. Både bøger og videnskabelig artikler på engelsk. Bøgerne skal læses, mens artiklerne er tænkt til de studerende som vil gå i dybden og på et videnskabeligt plan forklare effekter og test af skovbadning.


"Jeg er psykolog/terapeut, hvordan kan skovbadet supplere min terapi?

Når du inviterer dine klienter med ud i naturen er det af afgørende betydning at du er groundet. Grouning er en essentiel del af skovbadningen. Ved at guide klienten væk fra tankeprocesser over til at opfatte verden gennem kroppen og sanserne får klient en pause fra tankemylder og får adgang til indsigter og et metaperspektiv på egne udfordringer. Du vil I mange tilfælde opleve en åbning ind i problemstillnger og udfordringer, hvor alt står i et klarer lys og derved bliver nemmere at rumme og kigge på i terapien.

Så det kan varmt anbefales til dig der gerne vil inddrage naturen i din terapi.


"Hvor mange timer skal jeg sætte af om ugen"

For at blive certificeret skal du udføre en opgave hver uge i 12 uger. Som dokumentation skal du tage billeder, skrive en lille tekst, tegne en process, eller skrive et par noter om dine indsigter. Du skal regne med at bruge 3 timer om ugen på opgaverne. Den afleveres på mail eller dropbox. Opgaverne er designet så du kan bruge dem til din egen skovbadsguidning, når du er uddannet.


"Kan jeg deltage selvom jeg ikke har tænkt mig at guide bagefter?"

Du kan godt være med, og få en vigtig og vedblivende oplevelse selvom du ikke guider bagefter. En af de vigtigste grunde til jeg underivser i skovbadning er for at sprede viden om og erfaring med naturens helende effekter på os mennekser og samtidig at hele naturen. Så hvis det er det budskab du videre giver bagefter, så er du mere end velkommen. 


"Hvorfor skovbade når jeg selv kan gå ud i skoven?"

Der er stor forskel på vores måde at forholde os til naturen omkring os og den inden i os når vi går en tur som vi plejer i forhold til at skovbade.

Det kommer du til at erfare allerede efter din første skovbadning.


"Hvad er forskellen på mindfulness og skovbad?"

De er begge udsprunget af den budistiske tankegang. Der bruges nogen af de samme teknikker til åndedrættet og nærvær. MEN skovbadet er langt mere spontant og i flow med naturen som den er lige her og nu. Mens mindfulness følger en helt bestemt metode, så er det kun tiden og et oplæg til en rute der er struktureret på et skovbad. Derudover består  skovbadet af naturinvitationer, som guiden lader sig inspirere til i naturen.

NORDISK SKOVBAD - JAPANSK SHINRIN YOKU

Vandringer og fouragering i naturen har fra menneskets tidligste oprindelse været en afgørende del af tilværelsen fordi den var nødvendig for overlevelsen. Vores afhængighed, adfærd og udvikling hænger uløseligt sammen med naturen.


Vores gener er udviklet i samhørighed med naturen. Mennesket er en del af en større sammenhæng. Som alle andre arter bliver vi påvirket af vores omgivelser og at kunne justere og passe ind til vores omgivelser. Det har gennem årtusinder været en nødvendighed for at kunne skaffe føde og overleve. Vi har indgået i samarbejder med andre arter og forstået at organiserer os for at være effektive i at samle føde og holde varmen. De evner har vi stadigvæk.


Men menneskets afhængighed af naturen syntes ikke længere at være en absolut nødvendighed for overlevelse. Eller er den? En nyere videnskab ”Terrapsykologi”, der har fået fodfæste i USA undersøger menneskets ubeviste påvirkning af omgivelserne og betydningen af omgivelsernes tilstand på os som mennesker og særligt vores mentale tilstand.